T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Zeytine Dair Her Şey Bu Toplantıda Konuşuldu

Yayın Tarihi : 15.05.2018

Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün ev sahipliğinde, 14 Mayıs 2018 tarihinde "Zeytine Dair Her Şey" konulu çiftçi toplantısı düzenlendi.

Akhisar Meslek Yüksek Okulu Toplantı Salonunda düzenlenen etkinlik; Akhisar Belediye Başkan Yardımcısı Ali Velestin, Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Melikşah Taşkın, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Meran Kayhan, Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Kılıç, UZZK Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet, Akhisar MYO Müdürü Doç. Dr. Ahmet Çetin, Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa, İlçe Müdürleri, Odalar, Birlikler ile Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri, İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli teknik personeller ve çok sayıda çiftçinin katılımıyla gerçekleşti.

Üreticilerin yoğun ilgi gösterdiği toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Kılıç; "İlçemizde 26 bin tarım işletmesi bulunmakta olup, İlçemiz ekonomisinin temelini tarım ve tarıma dayalı sanayi oluşturmaktadır. İlçemiz 825.445 da. tarım arazisine sahiptir. 448.600 da. alanda zeytin tarımı yapılmaktadır. Bu alanın 239.500 dekarı Gemlik, 64.000 dekarı Ayvalık, 85.100 dekarı Domat ve 60.000 dekarı da Uslu çeşidi zeytinden oluşmaktadır. Domat ve Uslu çeşidi zeytin coğrafi işaret almış çeşitlerimizdendir. İlçemiz zeytinlik alanlarının % 60 ı basınçlı sulama sistemleriyle sulanmaktadır. İlimizdeki zeytinin % 45 ini, ülkemizdeki zeytinin % 6 sını, üretmekteyiz. 2017 yılı rekoltemiz 130.000 tondur. Bunun % 80 i sofralık, % 20 si yağlık olarak değerlendirilmektedir. Bugün itibariyle Akhisar'da 225 zeytin işletmesi, bu işletmelerin 16 sı aynı zamanda zeytinyağı da üretiyor, 47 zeytinyağı dolum ve sıkım tesisi bulunmaktadır. Bu firmalar 33 ülkeye zeytin ve zeytinyağı ihracatı yapmaktadır.  Akhisar, 2017 yılı itibariyle 130.000 ton zeytini ve bir bu kadar daha zeytini depolayacak, işleyecek ve pazarlayacak işletme kapasitesine sahiptir" dedi.

Sonrasında kürsüye gelen Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa, toplantının organizasyonunu gerçekleştiren ve katılım gösteren üreticilere teşekkürlerini sundu.  Çiftçilerin ülke kalkınmasında ve ekonomimizin gelişmesinde önemli role sahip olduğunu belirterek, zeytin ve zeytinyağı denildiğinde Akhisar İlçesinin ön sıralarda yer aldığına, zeytin üreticilerinin bir araya gelmesi gerektiğine, üretici birlikleri ve kooperatiflerin kurulmasının gerekliliğine dikkat çekti. 

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet ise konuşmasında, dünya zeytinciliğinde önemli bir ülke olma yolunda hızla ilerlediğimizi belirterek 2 milyon 40 bin ton dane zeytin üreterek dünya ikincisi olduğumuzu söyledi.

Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Melikşah Taşkın, "Zeytin hakikaten çok özel bir ürün, özel bir bitki. Biz bugün burada zeytinin başkenti Akhisar'da böylesi güzel bir programda bir araya geldik. Akhisar, çok daha iyi işleri yapabilecek kabiliyete ve potansiyele sahip. Sizler gibi değerli üreticilere sahip. En uygun teknikleri uygulamak, en uygun işlemleri nasıl yapacağımızı öğrenmek adına buradayız. İl ve İlçe Müdürlüğü olarak zeytin ve diğer ürünlerde paydaşlarımızla beraber çalışmayı, sorunları beraber çözmeyi hedefliyoruz. Manisa olarak tarımda yedinci sırada bulunmaktayız. Hayvancılıkta da altıncı sıradayız. Bunlar çok ciddi rakamlar. Ama kendimize hedefler koymalı ve Manisa'mızı çok daha üst sıralara çıkartmalıyız. Bunun içinde çiftçilerimizle birlikte hep beraber çalışmalıyız" dedi.

Konuşmaların ardından Dr. Barbaros Çetinel "Zeytin Halkalı Leke Hastalığı ve Mücadelesi", Ziraat Yük. Müh. Nuray Körükmez "Zeytin Antraknoz Hastalığı ve Mücadelesi", Prof. Dr. Habil Çolakoğlu "Zeytinde Doğru ve Dengeli Gübreleme", Prof. Dr. Fazilet Alayunt "Zeytinde Makinalı Hasat", Derya Tetik "Sofralık Zeytinde Kalite", UZZK YK. Bşk. Ümmühan Tibet "Zeytinyağının Kalitesini Etkileyen Faktörler" konularını işleyerek sunumlarını gerçekleştirdiler.

Eğitimcilerin sunumlarının ardından üreticilerden gelen soruların cevaplanmasıyla etkinlik sona erdi.