T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Türkiye’de Bir Yenilik; “Ulusal Kırsal Ağ”

Yayın Tarihi : 23.03.2018

Kırsal kalkınma programlarında belirlenen hedefleri desteklemek, uygulamada yer alan tüm paydaşlar arasında bilgi ve tecrübe paylaşımını sağlamak amacıyla Manisa'da "Ulusal Kırsal Ağ Tanıtım Toplantısı" düzenlendi.

22 Mart 2018 tarihinde, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Yönetim Otoritesi tarafından Yuntdağı bölgesindeki Obasya Kırsal Konaklama Tesislerinde düzenlenen tanıtım toplantısına; Manisa Vali Yardımcısı H. Volkan Köksal, Gördes Kaymakamı Fatih Ayaz, Selendi Kaymakamı Erkut Pamuk, Gördes Belediye Başkanı Muhammet Akyol, Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili İsmail Kaya, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Hilmi Yoldaş, TKDK Manisa İl Koordinatörü Uğur Uslu, İlçe Müdürleri,  Bakanlık temsilcileri, ilgili kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, dezavantajlı gruplar ile Selendi ve Gördes İlçelerinde kurulmuş olan yerel eylem derneklerin temsilcileri katıldı.

Ulusal Kırsal Ağ (UKA); kırsal kalkınma programlarında belirlenen hedefleri desteklemek amacıyla, uygulamada yer alan tüm paydaşlar arasında bilgi ve tecrübe paylaşımını sağlayan ve birlikte öğrenmeyi kolaylaştıran bir yapıdır. Bu bağlamda UKA'nın tanıtımına yönelik bölgesel toplantılar organize edilmektedir.

IPARD Programında Ulusal Kırsal Ağın amacı; Kırsal kalkınma programlarının uygulanmasını teşvik etmek ve kolaylaştırmak, kırsal kalkınmanın gerçekleştirilmesine paydaşların katılımını artırmak, kırsal kalkınma programının uygulanmasının kalitesini iyileştirmek, kırsal kalkınma politikası ve finansman imkanları konusunda potansiyel faydalanıcıları bilgilendirmektir.

Halen AB üyesi ülkeler arasında tesis edilmiş bulunan Avrupa Kırsal Kalkınma Ağı (ENRD) kırsal kalkınma projesi uygulayan gerçek ve tüzel kişiler arasında tecrübe paylaşımı, sınır ötesi işbirliklerin kurulması ve iyi uygulama örneklerinin yaygınlaştırılması amaçlarına hizmet etmektedir. Türkiye'nin katılım öncesinde bu oluşumu gerçekleştirmesi kırsal kalkınmaya ilişkin kurumsallaşma ve yönetişim deneyimini güçlendirecektir.

TKDK Manisa İl Koordinatörü Uğur Uslu ve Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili İsmail Kaya'nın yaptıkları açılış konuşmaları ile başlayan etkinlikte; Mühendis Dr. Şenay Sevengör "Ulusal Kırsal Ağ Tanıtımı", Mühendis Seher Muğla "Yerel Kırsal Kalkınmaya İlişkin Yaklaşımlar", Obasya Turizm Geliştirme Kooperatif Başkanı Mustafa Pala "Obasya Kırsal Turizm Projesi", Gördes Belediye Başkanı Muhammet Akyol "Yerel Eylem Grubu Tecrübeleri" konularında sunum gerçekleştirdiler.

Ulusal Kırsal Ağ Tanıtım Toplantısı, görüş ve öneriler ile soru-cevapların ardından son buldu.