T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Biyoteknik Mücadeleyi Yaygınlaştırma Projesi Çalışmalarına Başlandı

Yayın Tarihi : 2.03.2018

Kuru Üzüm Üretiminde Aktif Madde Sayısını Azaltma ve Biyoteknik Mücadeleyi Yaygınlaştırma Projesi" Ahmetli İlçesinde başladı. Proje ile Alahıdır ve Gökkaya Mahallelerinde bulunan tahmini 10.000 dekarlık bağ alanında salkım güvesi mücadelesine karşı Biyoteknik Mücadele Yöntemini uygulayarak, aktif madde sayısının azaltılması, insan sağlığı ve çevre için çok büyük önem arz eden kalıntısız üzüm üretimini sağlamak hedeflenmektedir.

"Manisa - Ahmetli Bağlarında Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması ve Aktif Madde Sayısının Azaltılmasına Yönelik Mücadelenin Yönetimi" isimli proje kapsamında Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü,  Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü, Ahmetli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ahmetli Ziraat Odası, Ege İhracatçılar Birliği ve Sumiagro Turkey Firması'nın işbirliğiyle Ahmetli İlçesi Alahıdır Mahallesinde eğitim toplantısı düzenlendi. Proje, Ahmetli İlçesi Alahıdır ve Gökkaya Mahallelerinde bulunan bağ alanlarını kapsamaktadır.

23.02.2018 tarihinde düzenlenen toplantıya İl Müdür Yardımcısı Melikşah Taşkın Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Meran Kayhan, Ahmetli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet Çobanoğlu, İl Müdürlüğü teknik personelleri, firmaların temsilcileri ile çok sayıda üretici katıldı. Yoğun katılımın olduğu toplantıda üreticilere projenin amacı ve Biyoteknik Mücadele hakkında bilgiler verildi.

Manisa, Biyoteknik Mücadele Yöntemini uygulayan iller arasında Ülkemizde ilk sırada yer almaktadır. Hedefimiz 185.000 dekar bağ alanında uygulanan Biyoteknik Mücadele Yöntemini, tüm bağ alanlarımız olan 800.000 dekar alanda uygulanabilir hale getirmektir.

Dünya'da çekirdeksiz kuru üzüm piyasasında son yıllarda alıcı ülkeler daha az aktif madde kullanılmış ürün talep etmektedirler. Dünya piyasalarında var olabilmenin de tek şartı, alıcı ülkelerin taleplerine uygun olarak ürün üretebilmektir. Bu kapsamda projede amaç, sektördeki tüm paydaşların bir araya gelmesiyle daha az aktif madde kullanılmış üzüm üretimini sağlamak ve Biyoteknik Mücadele Yönteminin uygulanabilir olduğunu üreticiye göstermektir.