T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ÇATAK Proje Alanı Manisa'da Yüz Bin Dekarı Geçti

Yayın Tarihi : 19.12.2017

Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün düzenlediği tarımsal arazilerde toprak ve su kalitesinin korunması, yenilenebilir doğal kaynakların sürdürülebilirliği ile yoğun tarımsal faaliyetlerin olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik gerekli kültürel tedbirlerin alınması amacı taşıyan "Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma (ÇATAK) Projesi" İl Toplantısı 18.12.2017 tarihinde gerçekleştirildi.

İl Müdürlüğü Toplantı Salonundaki etkinliğe İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili İsmail Kaya, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdür Vekili Osman Sarı, 17 İlçeden İlçe Müdürleri ile konu uzmanı mühendisler katıldı.

Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili İsmail Kaya'nın açılış konuşmalarıyla başlayan programda,ÇATAK programının genel tanıtımı yapılarak İl genelinde yapılan ÇATAK Programı uygulamalarına yönelik örnekler sunuldu.

  ÇATAK projesi ile sürdürülebilir ve kaliteli bir tarımsal üretim, sağlıklı ve güvenilir gıda üretmenin ana hedefleri olduğunu, Bakanlığın bu projeyi çok önemsediğini belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili İsmail Kaya; "Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma (ÇATAK) Projesinde, Bakanlığımız üreticilerimizin desteklenmesini 3 kategoride yapmaktadır. Birinci kategori, tek yıllık bitkilerin üretildiği alanlarda minimum toprak işlemeli tarımın yapılmasıdır. İkinci kategori, toprak ve su yapısının korunması ve erozyonun önlenmesi amacıyla; setleme, canlı veya cansız perdeleme, taş toplama,drenaj, jips uygulaması, malçlama, ahır veya çiftlik gübresi, yeşil gübreleme uygulaması, aşırı otlatmanın engellenmesi, çok yıllık buğdaygiller veya yonca hariç baklagiller ile alanı kaplama gibi tedbirlerden en az ikisinin birlikte yapılması veya bu tedbirlerden en az biriyle birlikte arazininboş bırakılması uygulamasıdır. Üçüncü kategori, su kullanımını asgariye indirecek uygun basınçlı sulama sistemlerinden birinin kullanılması, çevreye duyarlı bir şekilde kontrollü ilaç ve gübre kullanımı, organik tarım veya iyi tarım uygulamalarından en az ikisinin birlikte yapılmasıdır.

ÇATAK projesi 2016 yılı için destekleme miktarları dekar başına birinci kategori;30 TL, ikinci kategori; 60 TL, üçüncü kategori; 135 TL dir. Araziler, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) ve Tarım Bilgi Sistemi(TBS)'ne uyumlu olacaktır.

Manisa İlimizde Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma (ÇATAK) programı 2011 yılında üç İlçemizde 3.744 dekar alanda uygulanmaya başlamış, 2017 yılına gelindiğinde ise tüm İlçelerimizde uygulama devam etmiştir. Yılsonu itibariyle toplamda 102.853,162 dekarda uygulama gerçekleşmiş,  12.155.804 TL destekleme ödemesiyapılmış olacaktır" dedi.