T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Manisa Tarım ve Hayvancılığının Yıllık Değerlendirmesi Yapıldı

Yayın Tarihi : 11.12.2017

Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün ev sahipliğinde, "2017 Yılı Değerlendirme ve 2018 Yılı Bilgilendirme Toplantısı" Salihli'de yapıldı. Toplantıda İldeki tarımsal sorunlar ve bunların çözüm önerileri görüşülürken, tarımsal yenilikler, çiftçi sorunları ve çözümleri tartışılarak kararlar alındı.

Tarımsal Yayım Programı kapsamında 08-10 Aralık 2017 tarihinde, Salihli Lidya Sardes Otel'de gerçekleştirilen ve İl Müdür Vekili İsmail Kaya'nın başkanlık ettiği toplantıya, İl Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, 17 İlçe Müdürü, Odalar, Sivil Toplum Kuruluşlarının Başkan ve temsilcileri ile İlçelerde yayım uzmanı olarak görev yapan mühendis ve veteriner hekimler katıldı.

Toplantıda, 2017 yılının genel değerlendirilmesi yapılırken 2018 yılının planlaması ve 2018 yılında uygulanacak tarımsal faaliyetler ile İlimizin sosyo-ekonomik durumu da göz önünde bulundurularak tarımsal üretimi desteklemeye yönelik çalışmalar görüşüldü.

Toplantının açılışında bir konuşma gerçekleştiren İl Müdür Vekili İsmail Kaya; "İlimiz, bereketli topraklarının yanında gerek iklimi, gerek konumu, gerekse potansiyeli bakımından her türlü tarımsal faaliyetin yapılmasına çok elverişli bir bölgede bulunmaktadır. Bakanlığımız ve İl Müdürlüğümüz olarak Manisa çiftçisi için gerçekleştirdiğimiz yatırımlar ve çalışmalar meyvelerini göstermekte, tarımda Ülkemizin lider şehirlerinden biri olma amacında emin adımlarla ilerlemekteyiz.

İlimizde, 2017 yılında zaman zaman yaşanan fakat derin izler bırakmayan dolu, don, aşırı yağış gibi afet olaylarının dışında herhangi bir hastalık ve zararlı ile karşılaşmadık. Başta üzüm, zeytin ve kiraz gibi pek çok ürünümüzde rekolte sonuçları çok şükür iyi geldi. Fiyatlar üreticilerimizin yüzünü güldürdü.

Manisa'mızda bu yıl içerisinde, tarihte ilk defa Sayın Bakanımız tarafından üzümde rekolte açıklaması yapıldı. Bu açıklama hem Manisa üzümümüz, hem de üreticilerimiz açısından çok olumlu olmuştur. TMO tarafından kuru üzüm alınacağının açıklanması üreticilerimizin ekonomik açıdan mağduriyet yaşamamasını sağlamıştır. 2015–2016 yıllarına ait kuru üzüm ihracatımız 202 bin ton iken, 2016–2017 yılı üretim dönemi kuru üzüm ihracatımız 270.000 ton olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam 2008–2009 üretim yılında elde etmiş olduğumuz 274.000 ton olan ihracat miktarımızdan sonraki en büyük ihracat rakamımız olarak tarihe geçmiştir. 2017 yılı üretim dönemine ait kuru üzüm ihracatımız yoğun ve sorunsuz olarak devam etmektedir. Alaşehir İlçemiz yaş üzüm ihracatında Türkiye sıralamasında birinci olmuştur.

Zeytinde rekolte çok iyi gerçekleşmiş,  fiyatlar da üreticilerimizi sevindirecek düzeyde oluşmuştur. Akhisar İlçemizde Zeytin İhtisas Bölgesi kurulması ve yatırımların buraya gelmesi rekabeti artırmıştır. Diğer zeytin üreticisi olan ülkelerde rekoltenin düşük olması zeytin fiyatlarının yükselmesine sebep olmuştur. Zeytinyağı fiyatları da üreticilerimizin istediği seviyededir. Zeytin ve üzümde görülen genel sorun, hasat zamanında işçi bulma zorluğu ve işçi maliyetlerinin yüksek olması olmuştur.

Kiraz üretiminde rekoltenin iyi olması ve fiyatların 8-12 TL arasında gerçekleşmesi üreticilerimizi sevindirmiştir. Köprübaşı İlçemizde, çilek üreticilerimizin rekolte ve fiyatlardan yüzleri gülmüştür. Dane mısırda rekolte ve fiyatlar normal seyrederken, pamukta verimin yüksek olması, makineli hasat ve devlet desteğinin çok iyi olması (350–450 TL/da) üreticilerimizi mutlu etmiştir. Domates, biber, turşuluk salatalık, ayva, armut ve erik gibi ürünlerimizde üretim ve fiyat açısından herhangi bir sorun yaşanmamıştır" dedi.

Konuşmasında 2017 yılındaki hayvancılık çalışmalarına da değinen İl Müdür Vekili Kaya; "Aşılama programlarımızı sorunsuz ve oldukça yüksek oranlarda gerçekleştirdik. Bazı İlçelerimizde şap hastalığı azda olsa görülmüştür. Çalışma arkadaşlarımız gerekli tedbir ve karantina uygulamaları ile hastalığın yayılmasını engellemiştir. Kuzu-oğlak ölümlerine karşı ağıllarımız dezenfekte edilmiş, buzağı ölümlerine karşı hem personelimize hem de üreticilerimize Akhisar ve Salihli İlçelerimizde eğitimler verilmiştir. Aşılarımızı soğuk zincirde koruyabilmek için 1 adet frigofirik araç temin edilmiş, İlçe Müdürlüklerimize aşı saklama dolapları ve janaratör alınmıştır. Aşı kayıtlarının zamanında ve eksiksiz yapılması, hayvan kayıtlarının güncellenmesi hususunda çalışmalarımız devam etmektedir. İlimizdeki arıcılık faaliyetlerinde kullanılmak üzere; İl Merkezine dört, 17 İlçe Müdürlüğüne ikişer takımdan oluşan 38 takım arıcılık malzemesinin dağıtımı yapılmıştır.

Üreticilerimizin bütün desteklemelerden faydalanabilmeleri için ÇKS kayıtları yapılmıştır. Tüm destekleme kalemleri içerisinde şartları uygun olan üreticilerimiz müracaatlarını yapmış ve yapmaya devam etmektedirler. Buzağı, süt, koyun-keçi desteklemelerinin yıl içerisinde müracaatları alınmış, alınmaya devam etmektedir.

Manisa, Ülke ihracatına yapmış olduğu katkılarıyla da göz doldurmaktadır. 2016 yılında tarımsal ve hayvansal ürünlerden gerçekleştirdiğimiz ihracat miktarımız 519.869 tondur.

Vatandaşlarımızın gıdalarını temin ettikleri işyerlerinin denetimleri risk analizine göre yapılmış, etkin bir denetim sağlanması konusunda kontrolörlerimiz yoğun bir gayret göstermişlerdir. Kayıtlı olan üretim yerleri, satış yerleri ve toplu tüketim yerlerinin denetimleri yapılmış, kayıtlı olmayanlara ise üretim izni onayı ve işletme kayıt belgesi verilerek kayıt altına alınmıştır. Alo Gıda 174 ihbarları anında denetlenmiş, herhangi bir olumsuzlukla karşılaşıldığında yaptırım ve idari para cezası uygulanmıştır. Bilinçli tüketiciler oluşturabilmemiz konusunda, İl ve İlçe okullarımızdaki öğrencilere eğitimler verilmiştir.

5403 Sayılı Kanun kapsamında yaptırımlar ve izinlendirmelerimiz devam etmektedir. Topraklarımızın tarım dışı kullanımını engellemek için çalışmalarımızı aralıksız sürdürmekteyiz. Kırkağaç İlçemizde arazi toplulaştırmalarımız devam etmektedir. İlimizde 3 adet ova, büyükova ilan edilmiştir. Bunlar Manisa, Akhisar ve Kırkağaç ovalarıdır. Arazilerimizin satışında ve miras söz konusu olan yerlerde parçalanmasını engellemek için 4537 Sayılı Kanuna göre çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından uygulamaya konulan "Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi" projesi kapsamında İlimizde 466 çiftçimizin kişi başına 30 Bin TL hibe desteği alarak yaptıkları üretimler bizleri mutlu etmektedir.

Kadın Çiftçilere yönelik verdiğimiz destekler ve eğitimler aralıksız devam etmektedir. 2017 yılında "Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor Projesi" kapsamında kırsal kesimde yaşayan kadın çiftçilere daha verimli bir tarım için; bilgi, yöntem sağlamak, kaynakları daha etkin yönetebilmek, kullanabilmek, yeni teknolojileri öğretmek ve uygulamak amacıyla uygulamalı girişimcilik eğitimleri verildi. Eğitim alan her çiftçiye bir proje hazırlatıldı. Dereceye giren projeler düzenlenen bir yarışma sonucunda ödüllendirildi. Yürütülen bu proje kapsamında eğitimlerin tamamlanmasıyla birlikte eğitimlere katılan kadın çiftçilerimize yönelik Nevşehir İline 23-26/11/2017 tarihleri arasında teknik gezi düzenlenmiştir" dedi.

2018 yılı hedeflerini aktaran İsmail Kaya; "Üzümde ve diğer ürünlerde kalıntıyı yok etmek adına çalışmalı, biyolojik mücadeleyi artırmalıyız. Yaşlı zeytin bahçelerinin ıslahı ve modernizasyonunu gerçekleştirmeliyiz. Damızlık düve ve damızlık koç-teke yatırımlarının takibi, artırılması ve etkinliğini sağlamalıyız. Buzağı ölümlerinin azaltılması ile ilgili çalışmalarımıza devam etmeli, hız katmalıyız. Bilinçli tüketici oluşturmak konusunda eğitimlerimizi sürdürmeliyiz. Alo Gıda 174 kullanımını artırmalıyız. Ekonomik yatırımların ve damla sulama desteklerin takibini, etkinliğini artırmalıyız. Mera ve topraklarımızı koruma çalışmalarımızı daha etkin bir şekilde sürdürmeliyiz. Çiftçi eğitim ve yayım faaliyetlerimize hız vermeliyiz.

Manisa sahip olduğu coğrafi ve iklimsel konumuyla bölgenin tarım sektöründeki lider şehirlerinden birisidir. Böyle bir toplantının düzenlenmesinden dolayı memnuniyetimi tekrar belirtir, emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunarım. Şunu hiçbir zaman göz ardı etmeyelim, tarıma yapılan her yatırım, geleceğimize yaptığımız bir yatırımdır. Toplantının İlimize ve tüm üreticilerimize hayırlı olmasını dilerim" dedi.

Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Lütfi Kaymak'ın moderatörlüğünde devam eden toplantıda, TKDK Manisa İl Koordinatörü Uğur Uslu ve Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Şube Müdürü Yılmaz Usta birer konuşma gerçekleştirdiler. Toplantı daha sonra Salihli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Demir'in, tüm İlçeler adına "İlçe Müdürlüklerinde Yaşanan Tarımsal Problemler ve Çözülememe Nedenleri" konulu konuşmasıyla devam etti. Sonrasında Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü adına Defne Bacınoğlu, "Günümüz ve AB Normlarında Gıda Güvenliği" konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Tüm Şube Müdürlerinin İlçelerden gelen ilgili sorulara, cevaben yaptıkları konuşmaların ardından toplantıya ara verildi. İkinci bölümde "Manisa İli Hayvancılık Sorunları ve Çözüm Önerileri" nin tartışıldığı bir Çalıştay düzenlendi. Bu bölümde Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Ali Gök, Manisa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kırlıoğlu, Manisa İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüdaverdi Sağlam, Manisa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ulvi Murat Tunca, Haykoop Başkanı Yıldırım Şafak, Manisa Bölgesi Veteriner Hekimleri Oda Başkanı Merter Yıldız, Manisa Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Turgut, Yetiştiriciler İsmail Doğan ve Nihat Uyar kendi konularına dair sorunlar ve çözüm önerilerini aktardılar.

Etkinliğin ikinci gününün onur konuğu Salihli Kaymakamı Turgut Çelenkoğlu idi. Kaymakam Çelenkoğlu yaptığı konuşmasında; "Tarımın önemi ve ehemmiyeti her geçen gün daha fazla anlaşılıyor. Sağlıklı ve iyi eğitimli bir neslin yetişmesi iyi bir tarıma bağlıdır. İyi beslenemeyen bir çocuğun sağlığını koruyabilmesi, iyi bir eğitim alması da söz konusu değildir" dedi.

Etkinlikte, Manisa İli Tarımsal Faaliyetlerinin Problem Analiz Masaları oluşturuldu. Dokuz masadan oluşan Çalıştayda; "Gıda Denetimleri", "Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvancılık Desteklemeleri", "İyi Tarım ve Organik Tarım", "Sivil Toplum Kuruluşları ve Üretici Birlikleri ile Koordinasyon, İletişim ve Birlikte Hareket Edilmesinin Sağlanması", "İlimizin Önemli Bitkisel Hastalıkları, Çözüm Önerileri ve Bitkisel Ürün Destekleme Modelleri", "Kırsal Kalkınma Yatırımlarında Verimlilik ve Kurum Vizyonu Tanıtımı", "Manisa'da Yapılacak Olan Yeni Yatırımlar ve İl Müdürlüğümüzün Rolü", "İlimizde Ürün Çeşitliliğinin Geliştirilmesi ve İnovasyon Projeler", "Manisa İli Tarımsal Ürün İhracatının Değerlendirmesi" konuları görüşüldü. Sonrasında her masanın sözcüsü değerlendirme sunumlarını gerçekleştirdi. 

Etkinliğin üçüncü gün onur konuğu AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber oldu. Recai Berber toplantıda yaptığı konuşmasında; Manisa'nın tarım ve hayvancılık potansiyeli, üzümde rekoltenin Bakanlıkça açıklanması, ürünlerin İstanbul Borsasında işlem görmesi gerekliliği, lisanslı depoculuk, ihracatın artırılması, kargo taşımacılığının geliştirilmesi, inovasyon, zeytin ve zeytinyağında markalaşma ve paketleme,  zeytin ihtisas alanlarının kurulması, özel ağaçlandırma kapsamı içerisine zeytin ağaçlarının eklenmesi, et ve süt ile olan dengenin sağlanması, buzağı kaybının önlenmesi, yerli ırkların geliştirilerek dayanıklı ırkların artırılması, seracılık, örtü altı tarımın artırılması, kalıntı ile mücadele, iyi tarım ve organik tarım konularında görüş ve düşüncelerini aktardı.

Etkinlik, üçüncü gün gerçekleşen Genel Değerlendirme Toplantısı ve İl Müdürlüğü Kalite Yönetim Sistemi hakkında katılımcılara bilgi verilmesiyle son buldu.