Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü düzenlediği hizmet içi eğitim ile personelini iyi tarım uygulamaları konusunda bilgilendiriyor.
Manisa İlinde İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İl genelinde görev yapan yaklaşık 50 kadar konu uzmanı personele, İyi Tarım Uygulamaları konusunda hizmet içi eğitim düzenlendi. 07-09 Mart 2018 tarihleri arasında üç gün süre ile gerçekleşen eğitimlerde İyi Tarım Uygulamaları (İTU)' nın tanımı, uygulamalar, mevzuat, üretim süreci, önemi ve geleceği konularında bilgilendirme yapıldı.
Toplantıya ilişkin görüşlerini aktaran İl Müdür Vekili İsmail Kaya, Ülkemizde İyi Tarım Uygulamaları faaliyetinin 2007 yılında başladığına vurgu yaparak; "İyi Tarım Uygulamalarında temel prensibimiz; hastalık ve zararlılarla mücadelede öncelikle kültürel tedbirler, sonrasında mekanik mücadele, biyolojik mücadele veya biyoteknik yöntemler uygulanmasıdır. İyi Tarım Uygulamalarında son çare kimyasal mücadele yapmaktır. İyi Tarım Uygulamalarının başlıca amacı; çevreye, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik, sürdürülebilirlik ve güvenilir gıda arzının sağlanmasıdır.
İlimizde İyi Tarım Uygulamaları 2011 yılında 86 üretici ile başlamış, sonrasında sayıları her geçen gün artarak 2016 yılı itibariye 794 üreticiye ulaşmıştır. Üreticilerimize 104.974 dekar alanda uyguladıkları İyi Tarım Uygulamaları için toplam 5.397.046 TL. destekleme ödemesi yapılmıştır. Verimli, kaliteli bir tarımsal üretim ve güvenli gıda tüketimi açısından İyi Tarım Uygulamaları (İTU) oldukça önemlidir. İTU ile üreticilerimizin kazancı ve rekabet gücü arttığı gibi tüketicilerimize de güvenli gıda sunulmaktadır. Üretimden tüketime kadar tüm aşamalarda çalışan insanımızın emniyeti sağlanmış ve tüketicilerimizin sağlığı korunmuştur. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca verilen destekleme ödemeleriyle de üreticilerimizin refahına katkı sunulmuştur. İyi tarım Uygulamaları sürdürülebilir bir tarımsal üretim sistemi sağlamıştır. Toplumda oluşan çevre bilinci ve sağlıklı gıda arzı nedeniyle üreticilerimizin saygınlığı, tarıma olan güven endeksi yükselmiştir. Optimum şartlarda yapılan ve yaptırılan tarım uygulamaları ile çiftçilerimiz bu tür üretimlere teşvik edilmiştir. İyi Tarım Uygulamaları, topraktan sofraya kadar uzanan bütün üretim ve pazarlama aşamalarını kapsamaktadır. Üreticilerimiz İyi Tarım yapmaya karar verdikten sonra ilk iş olarak, İTU konusunda yetkilendirilmiş kuruluşlara başvurularını yapmalı, üretim süreçlerini kayıt altına almalıdır" dedi.
Eğitimde; Ziraat Mühendisi Mehmet Aydın "İyi Tarım Uygulamaları Giriş", "Yönetmelik" ve" Bitkisel Üretim Tabanı" konularında, Ziraat Mühendisleri Mehmet Yurtseven ve Erkan Petek "İyi Tarım Uygulamalarında Gübreleme" konusunda, Ziraat Mühendisi Şerif Erkil "İlçe Müdürlüklerinin Görev ve Sorumlulukları" ile "İyi Tarım Uygulamaları Genelgesi" konularında, Ziraat Mühendisi Öner Demir "Entegre Mücadele", Ziraat Mühendisi Osman Sarı "İlaçlamayı Azaltacak Kültürel Tedbirler", Gıda Mühendisi Elif Etiz "Piyasa Denetimi", Su Ürünleri Mühendisi Kadir Özdemir "Su Ürünleri Tabanı", Veteriner Hekim Yaşar Şimşek "Hayvancılık Tabanı" konularında sunum gerçekleştirdiler.
Eğitim, soru ve cevapların ardından son buldu.