T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Manisa'lı Kadın Çiftçilerden Nevşehir'e Teknik Gezi

Yayın Tarihi : 29.11.2017

        Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı'nın koordinasyon ve desteği, Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün organizasyonunda Manisalı kadın çiftçilere yönelik, Nevşehir'e teknik gezi gerçekleştirildi.

        Bakanlığımızca 2017 yılında "Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor Projesi" kapsamında kırsal kesimde yaşayan kadın çiftçilere daha verimli bir tarım için; bilgi, yöntem sağlamak, kaynakları daha etkin yönetebilmek, kullanabilmek, yeni teknolojileri öğretmek ve uygulamak amacıyla uygulamalı girişimcilik eğitimleri verildi. Eğitim alan her çiftçiye bir proje hazırlatıldı. Dereceye giren projeler düzenlenen bir yarışma sonucunda ödüllendirildi. Yürütülen bu proje kapsamında eğitimlerin tamamlanmasıyla birlikte eğitimlere katılan kadın çiftçilerimize yönelik Nevşehir İline 23-26/11/2017 tarihleri arasında teknik gezi düzenlendi.

        Düzenlenen teknik geziye, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Lütfi Kaymak, Kadın Çiftçiler İl Konu Uzmanı Ece Coşkun, İl Yayım Koordinatörü Dursun Övelek ile 30 kadın çiftçi katıldı.

        Gezi Programının ilk gününde Göreme Vadisi içerisindeki Göreme Açık Hava Müzesi gezildi. Kadın çiftçiler buradan ayrıldıktan sonra endüstriyel patates, patates tohumluk üretimi ve patates depolaması gibi farklı konularda global markalara hammadde ve tohum üretimi konumundaki Doğa Tohumculuk İşletmesini ziyaret ederek yetkililerden bilgiler aldı.

        Kadın çiftçilerin bir sonraki durağı patateslerin depolandığı, yöreye özgü soğuk hava depoları oldu. Türkiye genelinde üretilen patatesin büyük çoğunluğu, Kapadokya bölgesindeki kayadan oyma doğal soğuk hava depolarında muhafaza ediliyor. Erciyes, Hasan Dağı ve Güllü Dağ'ın püskürttüğü lavların oluşturduğu yumuşak tüf kayaların oyulması ile yeraltına yapılan depolar, herhangi bir enerjiye gerek duyulmadan patatesin kış boyu bozulmadan saklanmasına imkân sağlıyor. Önemli patates üretim merkezlerinden Nevşehir ve Niğde'nin yanı sıra Türkiye'nin farklı bölgelerinden tırlarla getirilen patates, bölgedeki kayadan oyma depolara konuyor ve buradan yurt içi ve yurt dışı pazarlara naklediliyor. Teknik gezilerde kadın çiftçilere mihmandarlık yapan Nevşehir İl gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Personeli Ziraat Mühendisi Selami Çelik konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bölgede bin 140 adet kayadan oyma doğal soğuk hava deposu bulunduğunu, ortam koşulları nedeniyle sezonuna göre limon ve patatesin bozulma olmadan bu depolarda bekletilebildiğini belirtti. Yapılarda, kışın 2-8, yaz döneminde ise 10-13 derece arasında ısının kendi kendine sabit hale geldiğini dile getiren Selami Çelik, doğal depoların ışıklandırma dışında herhangi bir enerjiye ihtiyaç duymadığını vurguladı.

        Programın ikinci gününde Nevşehir İlinin Hacıbektaş İlçesinde yer alan HacıBektaş Velî Müzesi ziyaret edildi. Daha sonra çömlek yapımını yerinde izlemek ve el sanatları hakkında bilgiler almak amacıyla Kapadokya El Sanatları Merkezi'ne geçildi. Kaymaklı Yeraltı Mağarası ve Ihlara Vadisinin gezilmesinin ardından gezi programı son buldu.

        Tarımsal yenilikleri yerinde görme ve değerlendirme fırsatı bulan kadın çiftçiler gezi sonunda memnuniyetlerini ifade ederek, bu teknik geziyi düzenleyen İl Müdürlüğüne teşekkür ettiler. Gezinin kendileri açısından çok faydalı olduğunu, bilgi ve birikimlerini artıklarını, yenilikleri yerinde görme imkanı bulduklarını belirttiler.