T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Manisa’da “TeknoTarım'17” Ziyaretçilerine Kapılarını 11. Kez Açtı

Yayın Tarihi : 3.11.2017

Tarım sektöründe faaliyet gösteren üreticiyle çiftçiyi bir araya getiren "Manisa 11. Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı",  2-5 Kasım 2017 tarihleri arasında kapılarını ziyaretçilerine açtı.Fuara İzmir, Ankara, İstanbul başta olmak üzere 15'in üzerinde ilden 120 firma katılım gösterdi.

Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile yapılan işbirliği çerçevesinde SNS Fuarcılık tarafından organize edilen fuarda, tarım ve hayvancılık sektörüyle ilgili pek çok firma ürünlerini sergileme imkanı buldu. Dört gün boyunca faaliyet gösteren Manisa Tarım ve Hayvancılık fuarında bu sene; traktör ve ekipmanları, ekim-dikim gübreleme makineleri, damla sulama sistemleri, pulluklar, organik gübreler ile tarım ve hayvancılık üzerine birçok ürün sergilendi.

Manisa Fuar Merkezi'nde kurulan 11. Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın açılış törenine Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili İsmail Kaya, MASKİ Genel Müdürü Yaşar Coşkun, Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, fuara destek veren kurum ve kuruluşların başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile oda ve dernek başkanları katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili İsmail Kaya; "Tarımsal üretim kaynakları, gelişmiş sanayisi, bereketli toprakları, yüksek üretim gücü ve çeşitliliği ile Ülkemizin önemli şehirlerinden biri olan Manisa'mızda böylesi güzel bir fuarı Uluslararası düzeyde gerçekleştirmenin mutluluğu içerisindeyiz. Fuarlar bir Ülkenin gelişiminde önemli roller üstlenmekte, şehrin sosyal, kültürel, ekonomik hayatına,  Ülkemizin ise ihracatına ve istihdamına katma değerler sağlamaktadır.  Ülkemiz ekonomisinde önemli bir paya sahip tarım ve hayvancılık sektöründe üretim yapan fuar katılımcısı firmalarımızın pazarlama faaliyetlerini geliştirmek, üreticilerimizi yeni teknolojiler ile buluşturarak verimliliklerini arttırmak ve son noktada da Ülkemiz ihracatının artmasına büyük katkılar sağlamasından dolayı fuarların önemi büyüktür. Bu sebeple başta Fuarın düzenleyicisi olan SNS Fuarcılık olmak üzere kurulumda ve katılımda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. 

Manisa ekonomisinde tarım, çok önemli bir yer tutmaktadır. İlimiz pek çok alanda olduğu gibi tarım ve sanayi alanında da oldukça iddialı bir kenttir. Manisa tarımı modern tarım teknolojileri, bilinçli yatırımlar ve doğru uygulamalar ile her geçen gün çok daha iyi noktalara emin adımlarla ilerlemektedir.

İl genelinde Müdürlüğümüz Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 73.144 tarım işletmesi bulunmakta olup, bu işletmeler genel olarak Türkiye genelinde olduğu gibi parçalı arazi yapısına sahiptir. Her tarım işletmesinin 4 kişilik aileden oluştuğu varsayılırsa İlimizde 292.576 kişi geçimini tarımdan sağlamaktadır diyebiliriz. İlimiz genelinde Hayvancılık Bilgi Sistemine kayıtlı 75.707 hayvancılık işletmesi bulunmakta olup; Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde işletme başına ortalama 9,3 adet büyükbaş hayvan, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde ise işletme başına ortalama 21 adet küçükbaş hayvan bulunmaktadır. 

İlimizin en önemli bitkisel ürünleri Kuru ve Yaş Üzüm, Zeytin, Kiraz, Tütün, Kurutmalık ve Yaş Domates, Mısır, Kavun ve Karpuzdur. Manisa'mız bu özellikleriyle 2016 yılı verilerine göre ülkemiz çekirdeksiz kuru üzümünün yüzde 85'ini, tütünün yüzde 23'unu, zeytinin yaklaşık yüzde 11'ini, tavuk etinin yüzde 19'unu ve yumurtanın yüzde 12'sini üretmektedir.

Manisa'da iyi tarım ve organik tarım uygulamaları hızla ilerlemektedir. Ülkemizde 515.132 hektar (geçiş süreci dahil) alanda organik tarım yapılmaktadır. Organik tarım yapılan bu alanın 18.155 hektarı İlimizde bulunmaktadır. 2003 yılında İlimizde 788 çiftçi ailesi organik tarım yaparken 2016 yılında bu sayı 4.522'ye yükselmiştir.

İlimizde 2011 yılında İyi Tarım Uygulamalarından destekleme alan 86 üretici sayısı 2015 yılında 314 üretici sayısına ulaşmış, 57.019 dekar alanda 3.000.846 TL İyi Tarım Uygulamaları Desteği ödenmiştir. 2016 yılı verilerine göre ilimizde iyi tarım uygulamaları yapan üretici sayısı 600, iyi tarım uygulamaları kriterine göre üretim yapılan alan 90.000 dekara ulaşmıştır.

Manisa'mız Ülke ihracatına yapmış olduğu katkılarıyla da göz doldurmaktadır. 2016 yılında tarımsal ve hayvansal ürünlerden gerçekleştirdiğimiz ihracat miktarımız 519.869 tondur.

Manisa'da 11. kez böyle bir fuarın tertip edilmesinden dolayı memnuniyetimi tekrar belirtir, emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunarım. Şunu hiçbir zaman göz ardı etmeyelim ki tarıma yapılan her yatırım, geleceğimize yaptığımız bir yatırımdır. Fuarın İlimize ve tüm üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Fuar'da Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün birer konuşma yaparak 11. kez düzenlenen tarım fuarının tüm üreticiler ve vatandaşlara hayırlı olması temennisinde bulundular.

Konuşmasında her şeyden önce daha iyi tarım yapmak durumunda olduğumuza dikkat çeken Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer; "Katma değeri artırmak, markalaşmak durumundayız. Tarımın, toprağın sürülmesinden mahsulün pazarlanmasına kadar süre gelen zincirini an be an takip edip, her noktada en iyisini yapmak durumundayız. Bugünler itibariyle Manisa tarımı dolaylı etkisini bir tarafa bırakıyorum, belki doğrudan etkisi kadar dolaylı etkisi var, 11-12 milyar civarında bu şehirde bir katma değer yaratıyor. Birinci görevimiz bu katma değeri artırabilmektir. Bunu yapabilmek için işletme hacimlerini büyütmek, olabildiğince teknolojiyi artırmak, markalaşmak durumundayız. Bu anlamda hem verimi artırabilmek, hemde katma değeri artırabilmek için sulama projeleri konusunda önceliğimiz var. Önümüzdeki 5 yıllık dilimde hedefimiz, mevcut 5 barajımıza iki baraj daha şuanda eklemek üzereyiz, toplam 20 mevcut 32 yapılmakta olan göletimiz var. Onları tamamlayıp mutlak surette basınçlı kapalı sistem sulamaya geçmek hedefi içindeyiz"dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer ve protokol üyelerinin katılımıyla fuarın açılış kurdelesi kesildi. Açılış töreninin ardından protokol üyeleri fuarda yer alan stantları gezerek incelemelerde bulundu. Katılımcılardan bilgiler alan heyet, tek tek dolaşarak hatıra fotoğrafları çektirdiler.