Manisa Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından suyun kalitesi, sürdürülebilirliği, besin maddesi, yağmur suyu yönetimi, sürdürülebilir peyzaj tasarımı ve uygulamaları konularında Ege Üniversitesi ve Florida Üniversitesi işbirliğiyle Su Kullanım Paneli düzenlendi.
Manisa Ziraat Odası Konferans Salonu'nda gerçekleşen ve çok sayıda davetlinin katıldığı panele, Florida Üniversitesi'nden Dr. Mark Clark, Dr. Gürpal Toor, Prof. Dr. Mitat Hantal, Dr. Gail Hansen, Dr. Esen Momol ve Tom Wichman ile Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Necip Tosun, Dr. Hayriye İplikçi, TÜSKOOP-BİR Genel Başkanı Halis Uysal, DSİ 22. Bölge Müdürü Yakup Gülay, Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Yılmaz, MASKİ Genel Müdürü Yakup Koç konuşmacı olarak katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Gürsel Doğan, Florida Üniversitesi ile su kullanımına yönelik projelerin üretileceğini ve bu kapsamda ilk defa Florida Üniversitesi'nde su kullanım takımının oluşturulduğunu belirterek, "Artan şehir nüfusu, içme ve kullanma suyu ile tüketim yaptığı gibi evsel atıklarla da kirlilik için tehdit oluşturmaktadır. Artan nüfus artmayan tarım sahalarında birim alandan verim artışını tetiklemektedir. Suyun kalitesini ölçmek, topraklarımızı daha yakından tanımak ve doğru gübreleme yapmak için Tarımsal Analiz Laboratuvarımız bulunmaktadır. Laboratuvarımızda yıllık ortalama 4 bin adet toprak, 100 adet su, 70 adet yaprak, 50 adet kimyevi gübre analizi yapılmaktadır" dedi.
Çiftçileri bilinçlendirmeye yönelik eğitim çalışmalarının da sürdüğünü ifade eden Doğan, "2015 yılı yayım programında 3000 çiftçiye eğitim hedefi konmuştur" dedi.
Konuşmaların ardından panelistlerin sunumları ile devam eden panelde; Florida Üniversitesi'nden Dr. Mark Clark, Temiz Su Yasası, doğal kaynakların su kalitesi ve bu kapsamanda düzenleyici programlardan söz ederek, hedefe yönelik işbirliği yapılacağını açıkladı.
Su kalitesini korumak için kentsel alanlarda besin elementi yönetimi konularında sunum yapan Dr. Gürpal Toor; devam eden projelerdeki prosesleri ve kirlilik kaynaklarını daha iyi anlamayi sağlayacak ve bilinmeyenlere ışık tutacak çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Şehir sularında yönetim tasarımı ve performansı hakında bilgi veren Dr. Gail Hansen ise, kentsel su kullanımı ile su kalitesinin korunması arasındaki entersyon stratejileri, şehir sularının kullanım tasarımındaki önemli konseptler ve bitki materyallerinde görsel kalite değerlendirmeleri hakkında sunum yaparak, konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi adına sunum gerçekleştiren Ziraat Mühendisi Servet Ada, İlimizin tarımsal yapısı, tarım arazilerinin sulama durumu, Sulama Kooperatfileri, Tarımsal Analiz Laboratuvarları, sulama yöntemleri ve eğitimleri hakkında bilgi verdi.
TÜSKOOP-BİR Genel Başkanı Halis Uysal, Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Yılmaz'ın konuşmalarıyla panel sona erdi.