Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, 12 yıl aradan sonra tekrardan geleneksel hale getirilen Sultani Üzüm Şenliklerine katıldı.
Manisa Büyükşehir Belediyesi ile Manisa Valiliği tarafından Sultani Üzüm'ün dünyaya tanıtımını sağlamak amacıyla 3 – 14 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Manisa Sultani Üzüm Şenliği, Şehzadeler İlçesi Harmandalı Mahallesinde iş adamı Salim Yavaş'ın üzüm bağında temsili hasat töreni ile başladı. Şenlikler, kortej yürüyüşü ve sonrasında Horozköy Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nde kurulan bağ sofrası ile devam etti.
4 Eylül tarihinde Dünya Sultani Üzüm Piyasasında Manisa'nın Yeri ve Gelecek Stratejileri konulu konferansa katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Manisa'da bağcılığın önemine, üretim potansiyeline, ihracat değerlerine, dünyada üzüm üretimine ve Manisa'nın dünya pazarındaki yerine değinerek, önemli açıklamalarda bulundu.
Çebi, "2014 yılı üzüm üretimimiz açısından verimli bir yıl olmuştur. Yıl içerisinde yaşanan iklimsel olumsuzluklar sonucu yaşanan hastalıklara karşı etkin bir çalışma yürütülmüştür. Üzüm hasat dönemini yaşadığımız bugünlerde havaların da yağışsız olması kuru üzüm üretimimizi olumlu etkilemektedir. Üretimde yaşanan bu artışta Müdürlüğümüzün çalışmalarının da büyük etkisi olmuştur" dedi.
Paneldeki konuşması süresince, biyoteknik mücadele çalışmaları, EKÜY Projesi çalışmaları, hasat öncesi denetim çalışmaları, organik tarım uygulamaları, iyi tarım uygulamaları, yayla bağcılığı çalışmaları ve geleceğe yönelik hedefler hakkında da konuşan Çebi, "Bağda hasat öncesi denetim çalışmalarını sıklaştırarak tamamen ilaç kalıntısız üretim yapılması, üzüm kurutmada güneş paneli sistemlerinden yararlanılması, üzüm üretimde daha çok çeşit ile üretim yapmak, özellikle yayla bağcılığını geliştirmek ve İlimizde mevcut tüm bağ alanları kayıt altına almak geleceğe yönelik hedeflerimiz arasındadır" dedi.
Üzümün geleceğinin konuşulduğu panelde, üzüm üreticilerinin ve ihracatçıların sorunları ve konuya yönelik çözüm önerileri de gündeme taşındı. Panel sonrası davetliler, üzümün tarihçesinin fotoğraflarla anlatıldığı sergiyi gezdi.